Avrupa Gurcistan’i Taniyacak

sophpur6
Bu yil yarismaya ilk kez katilan Gurcistan‘i temsil edecek Sopho ile sarkisi Visionary Dream ve Eurovision uzerine yaptigimiz cok ozel roportaj.

Merhaba Sopho! Turkiye’deki tum Eurovision severler adina senin sahsinda Gurcistan’a Eurovision’a hosgeldin diyoruz!

Onikipuan: Ilk sorum Gurcu ulusal secmeleriyle ilgili. Sana Gurcistan’i temsil etmen icin ne zaman teklif geldi? Teklifi hemen kabul ettin mi? 

Sopho: Gurcu TV’si Eurovision 2007’ye katilma hakkini Kasim 2006’da elde etti. Halk nezdinde bir arastirma yaptilar ve ben bu arastirmada birinci oldum. Bu benim icin cok sevindirici bir gelismeydi, cunku hem bir sanatci olarak onemli, hem de benim gibi ulkesini cok seven biri icin buyuk bir adim. Avrupa’li izleyici karsisinda Gurcistan’i temsil etme sansina sahip oldugum icin cok mutluyum. Muzik insanlari birlestiren nadir olgulardan biri. Benim amacim Avruplilar’a muzik yoluyla ulkemi biraz da olsa tanitabilmek. 

Onikipuan: Bize muzik kariyerin hakkinda biraz bilgi verebilir misin? Sarki soylemeye ne zaman basladin? Su ana kadar yayinlanmis albumun var mi?

Sopho: Muzige Batum Muzik Enstitusu’nde piyano calarak basladim. Daha sonar Obua calmayi ogrendim ve sayisiz Gurcu ve Uluslararasi muzik yarismasina katildim. Eurovision benim icin yeni bir olgu ve Helsinki’de sahnede olmak icin sabirsizlaniyorum. Hem kendim hem de ulkem icin cok onemli bir firsat. Bu aralar Londra’da ilk albumumun kaydini tamamliyorum. ‘Visionary Dream’ benim ilk sarkim ve albumumun de isim sarkisi. Albumde toplam sekiz sarki var. Carpici pop hitlerinden, blues’a, samba’dan slow sarkilara kadar genis bir yelpazem var. 

Onikipuan: Eurovision’a katiliminin muzik kariyerine ne tur etkileri olacak?

Sopho: Kesinlikle pozitif etki edecegini dusunuyorum. Alacagim sonuc ne olursa olsun, benim icin unutulmaz bir tecrube olacak. Tum katilimcilar icin Eurovision hem kendi becerilerini yeniden kesfetmek hem de gelistirmek icin buyuk bir firsat.

Onikipuan: Eurovision sahnesi fikri seni heyecanlandiriyor mu? Gurcistan’in ilk temsilcisi olacaksin, bu senin icin ne ifade ediyor?

Sopho: Avrupalilari birlestiren bu derece unlu bir yarismada Gurcistan’in ilk temsilcisi olmak benim icin buyuk onur. Eurovision’a katilim benim icin bir ruyaydi, ve bu sene gerceklesiyor. Muhakkak biraz heyecanli ve stresliyim, buyuk bir sorumluluk var omzumda. Ancak gercekten cok calisiyoruz, ve emegimizin karsiligini alacagimiza inaniyorum.

Onikipuan: Muzik tarzini nasil aciklarsin? Pek cok kisi muzigini Bjork’e benzetiyor, bu konuda ne dusunuyorsun? 

Sopho: Pek cok cesit muzik dinliyorum. Daha cok moduma bagli. Cogu zaman klasik rock ya da 70ler’in soul muzigi tarzim. Bazen de Amerikan ya da geleneksel Gurcu muzigi dinlerim. Buyuk bir Stevie Wonder hayraniyim, ve bir gun onunla duet yapmak istiyorum. “Visionary Dream” modern ve gelenekselin bir karisimi. Amacim Avrupalilar’a Gurcu muzigini ve kulturunu tanitabilmek, bu yuzden de sarkida pek cok yerel motif var.Bjork benzerligine gelince…Ben sahsen cok fazla benzerlik gormuyorum. O da muzikte cok kendine has bir isim, ben de oyle olmaya calisiyorum. Sahnede kendi muzigime ve tarzima sadik kalmaya calisirim, yani kendim olurum. Her zaman samimiyetin odullendirildigini dusunuyorum.  

Onikipuan: Eurovision’u takip eder miydin? Eurovision’da basarinin formulu sence nadir? 

Sopho: Eurovision’u her zaman takip ettim ve Gurcistan’da yayinlanmasini, daha da onemlisi Gurcistan’in katilimini dort gozle bekliyordum. Gecmis Eurovisionlar’i izledigim zaman kendi katilimim icin daha da heyecanlaniyorum. Bu yil Gurcu fanlar bu heyecani birinci elden yasayacaklar, bu unutulmaz bir macera olacak. Eurovision’da basarinin yolu iyi sarki, birinci olma istegi ve Avrupa’ya hitap edecek show’dan geciyor. Ayrica kendi ulkemin destegi de cok onemli, Gurculerin destegine sahip oldugumu bilmek beni gururlandiriyor.

Onikipuan: Sarkinin ilk ismi ‘My Story’ idi. Neden ismi daha sonra ‘Visionary Dream’ oldu?

Sopho: My Story sarkinin demo halinin ismiydi, Visionary Dream ise son versiyonun adi. Sarki uzerinde cok fazla calistim, ve hala da calisiyorum. Tum zamanimi yarismaya ayirmis durumdayim. Bu o kadar dinamik bir surec ki, sarkinin ismine kadar herseyi degistirebiliyorsunuz. Ayrica Visionary Dream’in sarkinin mesajini en iyi anlatan isim oldugunu dusunuyorum.

Onikipuan: Yarismada Ingilizce soylemeye nasil karar verdin?

Sopho: Dil insanlar arasinda en onemli iletisim araci. Yarismada Ingilizce soylemek, cogu insanin anladigi bir dil oldugu icin en mantikli karardi. Mesajimi boylece daha kolay iletebilecegim.

Onikipuan: Yarisma performansinla ilgili calismalar nasil gidiyor? Gurcistan’dan sahnede neler beklemeliyiz?

Sopho: Bu konuda ekip cok ciddi calisiyor, ancak yarismaya kadar bu konuda pek bilgi vermek istemiyorum, surpriz olsun. Gurcu finalinden bambaska bir show izleyeceksiniz, o kadarini soyleyebilirim. Hem modern hem de geleneksel Gurcu unsurlar olacak. Sahnede profesyonel bir dansci ekip ve muhtesem kostumleri olacak. Gurcistan’i Avrupa’ya tanitacak bir koreografimiz var.

Onikipuan: Rakiplerini dinleme firsatin oldu mu?

Sopho: 2007 yarismacilarinin cogunu dinledim ve pek cok yaratici sarki oldugunu soylemeliyim, yarisma gercekten zor gececek.

Onikipuan: Eurovision’u politik bir platform olarak goruyor musun?  

Sopho: Muzik ve politikanin kafa kafaya gidecegine inanmiyorum. Muzik her zaman politikanin onundedir. Karari veren de halk olacak.    

Onikipuan: Turkiye’de sarkini begenen buyuk bir kitle var. Turkiye’nin resmi Eurovision Kulubu OGAE Turkiye oylamasinda ‘Visionary Dream’ yilin en iyi ikinci sarkisi secildi. Turk dinleyicilerine bir mesajin var mi?

Sopho: Desteginiz icin cok tesekkur ederim. OGAE Turkiye’nin Visionary Dream’i cok begendigini ekibim bana iletmisti, ve cok sevindim. Umarim show’umu da cok begeneceksiniz. Helsinki’de sizlerle bulusmak icin sabirsizlaniyorum. Kenan Dogulu ve kipir kipir sarkisi Shake It Up Shekerim’e de en iyi dileklerimi iletiyorum. 

Vaktin icin cok tesekkurler Sopho, Helsinki’de bol sans! 

Roportaj: Umut Certel

Gurcistan – Sopho – Visionary Dream

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=kuz2LUOU4H8]