BAKIŞ AÇISI-9: ERMENİSTAN

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

**************************
Eurovision Şarkı Yarışması’ndaki hayatına 2006 yılında başlayan Ermenistan, Eurovision’un en genç ülkelerinden biri. Katıldığı yıldan bu yana her yıl bohçasına yeni bir şeyler koyarak devam eden ülkenin, en iyi dereceleri ise 2008 ve 2014 yılında aldığı dördüncülük.

Geri dönüp baktığımızda yarıştığı 11 sene içerisinde şarkılarında hakim bir ton görüyoruz. Politik duruşunu seven ve bunu göze sokmaktan çekinmeyen Ermenistan’ın, bu duruşu güzel bir şekilde harmanladığını söyleyebiliriz. Kendi tarihine göndermeler yaparak hazırladığı şarkıların Avrupa tarafından ne kadar sevildiği ise tartışmaya açık bir konu. Bir taraftan tüm bu politik duruştan sıkılan insanlar varken diğer tarafta bu duruşun etnik öğelerle harmanlaşmış olmasını ilginç bulan insanlar da bulunuyor. Bu da Ermenistan’a yarışmada dikkat çekmesini sağlayan bir özellik olarak yansıyor ve bir kaç istisna dışında Avrupa’nın bu en ucundaki ülkenin yarışmada iyi dereceler almasını sağlıyor.

Geçtiğimiz yıl tüm bu politik duruş ve etnik görünümünü bir kenara bırakan Ermenistan bize Kuzey Avrupa’nın ulusal finallerinden fırlamışçasına bir şarkı ile geldi. Iveta Mukuchyan’ın seslendirdiği Lovewave yayınlandığı anda tüm fanların ilgi odağı olmuştu. Bunun yanı sıra Iveta’nın serin duruşluluğu da tüm fanlardan takdiri toplamıştı. Iveta’nın yarı final akşamındaki perfomansı da o kadar beğeni toplamıştı ki; Iveta birinci yarı finali en yakın rakibinden 34 puan fazla alarak ikinci sırada tamamladı. Her şey mükemmel giderken yarı finalden finale çıkan ülkelerin adı açıklanıyordu ki, büyü bozuldu. EBU’nun yasakladığı bayraklardan biri ile kameralara poz veren Iveta’nın adı ertesi gün “kural ihlali” haberleri arasında yer aldı. EBU, Ermenistan’a daha sonra uygulamayacağı hatta konusunu bile açayacağı -en azından bugüne kadar- bir ceza verdi. Iveta bozulan tüm o büyüsüne rağmen final akşamı kendini topladı ve yarışmayı oldukça iyi bir seviyede, 7. sırada tamamladı.

Geçtiğimiz yıl bir çok güzel oku kendine çeviren Ermenistan, bu yıl başarısını bir üst noktaya taşımaya hazırdı ve hemen bir ulusal final turu düzenlendi. Depi Evratesil (Eurovision’a Doğru) adını alan bu ulusal final, adeta bir şarkı yarışması formatında gitti. Yarışmanın jüri koltuğunda ise ülkesini 2007 yılında temsil eden Hayko, 2009 temsilcileri Inga ve Anush kardeşler, 2014 temsilcisi Aram MP3, 2015 temsilcisi Genealogy grubundan Essaï Altounian ve 2016 temsilcisi Iveta Mukuchyan vardı.

Ülkelerini temsil etmek isteyen yarışmacılar tüm yeteneklerini sergiledi ve jürilerden geçer not almak için uğraştı. Her hafta yarışmacıların elendiği, güçlü olanın temsilci olmaya hak kazandığı bu yarışmada ipi göğüsleyen Artsvik oldu. Artsvik, okuduğu balladlar ile yarışmanın en başından beri favori gösterilen isimlerinden biriydi.

Artsvik’in temsilciliği açıklandıktan sonra daha büyük bir merak konusu doğmuştu. Peki nasıl bir şarkı seslendirecekti? Güçlü bir ballad beklediğimiz Ermenistan, ters köşe yaptı ve “Fly With Me” ile geldi. Türüne “worldbeat” denen, batının pop müziği ile doğunun etnik müziğinin harmanlandığı bu şarkı başta beklenen ilgiyi görmedi. Bunda Ermenistan’ın senenin son açıklanan şarkısının da olmasından kaynaklanan beklenti payının büyüklüğünün de etkisi vardı.

Şarkı alt yapı itibari ile gerçek bir harman örneği. Şarkı dinleyiciye modern ve etnik unsurları arasında ritmik, armonik veya dokusal bir kontrast örneği sergilemektedir. Şarkının bu özelliğinin, etnik müzik sevgisi olan Avrupa tarafından takdir edileceğini düşünüyorum. Alt yapısı kadar Artsvik’in vokal performansının da oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Tüm bu olumlu yönlere rağmen sözlerin aynı derecede başarılı olduğunu düşünmüyorum. Bu noktada etnik müziğin az olduğu bu senede Artsvik’in parlayacağı kanısındayım.

Klibinde gördüğümüz görsel şovunun üstüne çıktığı takdirde, güzel bir canlı performans ile ilk on içerisinde olacağı konusunda hiç şüphem yok. Artsvik ve Ermenistan’a başarılar diliyor, güzel bir sahne bekliyorum.

Burak K.