BAKIŞ AÇISI-1: PORTEKİZ

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

-*-

Portekiz, Eurovision Şarkı Yarışması’nda 1964’ten beri yer alan çok eski bir katılımcı olmasına rağmen hiç şampiyonluğu olmayan ülkelerden biri.

Coğrafi konumu, izole kültürü, diaspora eksikliği ve Avupa’nın geneline çok hitap etmeyen şarkı seçimleri gibi birçok nedenle bir türlü şeytanın bacağını kıramadı bu zamana kadar.

Yaklaşık yarım asırlık geçmişlerinde elde ettikleri en iyi başarı, 1996 yılında Lúcia Moniz’in seslendirdiği “O meu coração não tem cor” adlı şarkıyla aldıkları 6.lık derecesi.

Ne var ki geçmişte iyi-kötü birçok derecesi bulunan Portekiz’i 2010 yılından beri finalde göremiyoruz. 2013 ve 2016 yıllarında finansal nedenlerle yarışmaya katılmayan devlet televizyonu RTP, bu yıl da her zaman olduğu gibi “Festival da Canção” adıyla süregelen ulusal final düzenledi. Toplam 16 şarkıdan oluşan iki yarıfinal sonrası, jüri ve halk oylaması sonucuna göre büyük finalde ipi göğüsleyen şarkı, Salvador Sobral’a ait “Amar pelos dois” (İkimiz için aşk) oldu.

27 yaşındaki Salvador Sobral da birçok Eurovision katılımcısı gibi kendi ülkesindeki Pop İdol yarışmasıyla adını duyuranlardan. 2009’da İdolos adlı yarışmada 7. olmuş. Yarışma, müzikal kariyerine çok katkı sağlamasa da 2016 yılında “Excuse me” adlı single yayınlamış ve yeniden gündeme gelmiş.

Mayıs ayında Kiev’de yarışacak şarkısı “Amar pelos dois” ise bazı fanlar tarafından demode bulunsa da seveni de bir hayli fazla. Öyle ki Mart ayı verilerine göre bahis sitelerinde ilk 5 içinde kendine yer buldu bile.

Bu sene 49. kez Eurovision Şarkı Yarışması’na katılacak olan Portekiz, kör talihinin yönünü değiştirip şampiyon olabilir mi bilinmez ama sahnedeyken bizlere okyanus esintileri naifliğinde 3 dakika yaşatacağı kesin. Çok iddialı olmamakla birlikte, benim kişisel listemde 1 numarada bulunuyor.

Ayrıca son yıllarda çoğu ülkenin stratejik olarak “ortak sound” adı altında birbirine benzeyen İngilizce dilindeki şarkıları yerine, yüzyıllardır devam eden orijinal fado kültürünü bize kendi dilinde tanıtan Portekiz’i, cesaretinden ötürü kutluyorum ve başarılar diliyorum.

Burak D.