YAKIN PLAN-3: Kadri Karahan ile 2016’ya Bakış

Blogumuz www.ogaeturkey.com‘un kısa süre önce tamamladığımız uzun soluklu 2016’ya bakış serisi, okuyuculardan büyük ilgi gördü. Serimizi okuyan isimlerden biri de, yıllardır kendi blogunda müziğin her alanında yazılar kaleme alan Kadri Karahan’dı. Kendisi de sıkı bir Eurovisionsever olan Kadri Karahan, ilk kez kendi blogu www.muzikekspres.com dışında, Türkiye Eurovision Kulübü www.ogaeturkey.com için de 2016’yı değerlendiren bir seri kaleme aldı. Sizlere 3 bölüm halinde sunacağımız seride, Karahan’ın bakış açısından 42 ülkeyi okuma fırsatı bulacağız. Kadri Karahan bu seride değerlendirmelerinin yanısıra, tahminlerine de yer veriyor. Blogumuza farklı bir soluk katan konuk yazarımız Kadri Karahan’a şükranlarımızı sunuyor, siz değerli fanlara da keyifli okumalar diliyoruz. 
Kimdir?
12938303_10153709110519023_2793646315784914870_n
25 Mayıs 1975 tarihinde İstanbul’da doğdu. Bir dönem tiyatro ile ilgilendi, amatör olarak söz ve beste çalışmaları yaptı. Kişisel web sitesi www.kadrikarahan.net başta olmak üzere çeşitli internet sitelerinde şiirlerine, yazılarına, müzik ve edebiyat içerikli söyleşilerine yer verdi. Gazeteler, dergiler için de özel çalışmalar yaptı. Çeşitli mekanlarda şiir akşamları hazırladı ve sundu. “Ben Bu Filmde Kadri Karahan’ı Oynuyorum” isimli ilk şiir kitabı Mayıs 2008 tarihinde, proje kitabı “Akustik Şiirler” ise 2013 yılında yayınlandı. Birsen Tezer, Neslihan Engin, Kent Şarkıları’, Aida Nadeem ve Sevtap Ünal albümlerinin kapak fotoğraflarını çekti. İlk kişisel fotoğraf sergisini (Akustik Fotoğraflar) 2015’in Aralık ayında açtı. 2014 yılından itibaren “Müzik Ekspres” (www.muzikekspres.com) isimli web sitesinde müzik yazılarına ve söyleşilerine devam etmekte.
YAKIN PLAN-3: DİREKT FİNALİSTLER
Konuk yazarımız Kadri Karahan, bu sefer direkt finalist ülkeleri değerlendiriyor.
frans_press_1

İsveç / Frans – If I Were Sorry

2015 yılının birincisi İsveç bu sene doğrudan finalde. İsveç’in Eurovision tarihinde 6. birinciliği bu. Bir kere 2. yine altı kere de 3. oldular. Defalarca da ilk onda yer aldılar. Eurovision tarihinin gelmiş geçmiş en büyük şarkısı yine kendilerine ait ki bu tescillenmiştir de Eurovision 50. yıl özel seçkisinde. 2012 birincisi Loreen’in şarkısı “Euphoria”da yine benim için çok özeldir, gelmiş geçmiş şarkılar içinde en iyilerdedir. Peki İsveç bu sene nasıl bir şarkı ile yarışacak. Öncelikle temsilcileri henüz 18 yaşında. İddialı görünmese de güçlü bir şarkıya imza atmış, ses olmuş ki yine üst sıralarda göreceğiz gibi görünüyor İsveç’i.

Gelmiş Geçmiş İsveç Şarkılarım:

ABBA – Waterloo (1974 – 1.)

Loreen – Euphoria (2012 – 1.)

Sanna Nielsen – Undo (2014 – 3.)

 Jamie-Lee-Kriewitz

Almanya / Jamie-Lee Kriewitz – Ghost

Kurucu ülkelerden Almanya’nın Eurovision’daki ilk yıllarında evet başarıları var. Defalarca ilk 10’a girmeyi başarmışlar ama sadece iki tane birinciye sahipler. İlki 1982’de Nicole ile kazanıldı, ikincisi ise yakın bir tarihte Lena ile. Hatta Lena bu başarısı ile bir sonraki sene yine ülkeyi temsil etmişti ve bu kez de 10. olmuştu. İsveç’te de olduğu gibi Almanya’da da genç bir temsilci var, yine 18 yaşında bir vokal Jamie-Lee; şarkısı da günün renginde, çizgisinde ama kötü mü hayır ama Almanya bir şekilde puanları kendisine kolay kolay çekemiyor.

Gelmiş Geçmiş Almanya Şarkım:

Nicole – Ein Bibchen Frieden (1982 – 1.)

 CcYukx4UcAEIQmT

Birleşik Krallık / Joe & Jake – You’re Not Alone

Değil mi ki müziğinin kalbinin attığı yerlerden biri ama değil mi ki son yıllarında aldığı başarısızlıklar. Üstelik kendilerini dünyaca ünlü sesler Engelbert Humperdinck, Bonnie Tyler, Blue bile kurtaramadı. Sadece bu durum bile yarışmada oyların bir yerde politik bir seyirde olduğunu gösteriyor ama üzülmüyorum bu duruma çünkü onlar direk finalde yarışmayı tercih ediyorlar ve bunu da Eurovision dinleyicileri pek benimsemiyor. Her neyse tarihinde her şeye rağmen beş kez birincilikleri, birçok kez de ikincilikleri, üçüncülükleri var onunla avunsunlar. Bu seneki şarkılarına gelince çok itinalı bir seçim olmamış belli ki, onlar da iki gençle ve günün popüler müzik zihniyeti bir şarkı ile katılmayı tercih etmiş, bir ikinci kere dinlemeye gelemem.

Gelmiş Geçmiş Birleşik Krallık Şarkılarım:

Bonnie Tyler – Believe in Me (2013 – 1.)

İmaani – Where Are You (1998 – 2.)

Cliff Richard – Congratulations (1968  – 2.)

 7782134040_7782122908-passe-par-the-voice-amir-haddad-representera-la-france-lors-du-fameux-tele-crochet

Fransa / Amir – Jai Cherche

Ülkenin yarışma tarihinde beş birinciliği var ki son yıllarda kendilerini değil ilk 5 içinde ilk 10 içinde bile göremiyoruz. Kötü şarkılarla mı katılıyorlar, hayır, mesela yakın tarihte bir tek o da Patricia Kaas’tı yorumcusu, 8. olarak gördük kendilerini. Geçen sene dört puan almışlardı düşünün, ondan önceki sene ise sadece iki. Bu sene Amir ile neler olacak acaba? Gelen yorumlardan görünen ilgi muhteşem, umarım hak ettiği gibi sonuçlanır.

Gelmiş Geçmiş Fransa Şarkılarım:

Patricia Kaas – Et S’il Fallait le Faire (2009 – 8.)

Jessy Matador – Allez Ola Ole (2010 – 12.)

 barei-eurovision1-t

İspanya / Barei – Say Yay

1961 yılında yarışmaya katılan İspanya süreci boyunca iki kere birincilik kazanmış. Son yıllarda diğer kurucu ülkeler gibi sonlarda yerini almış. Genellikle kendi dilinde şarkılarla yarışmaya katılan ülkeyi bu sene Barei temsil edecek. Şarkının beğenileceğine eminim ama puan alabilir mi merak edeceğim.

Gelmiş Geçmiş İspanya Şarkım:

Ruth Lorenzo – Dancing İn The Rain (2014 – 10.)

 francesca-michielin-sanremo-2016-foto-ufficiale

İtalya / Francesca Michielin – No Defre of Separation

İki birincilik var ülkenin tarihinde ki biri dünyaca ünlü sesleri Toto Cutugno. Bir süre yok oldu yarışmadan İtalya. 94, 96 yılları arasında katılmadı. 97 yılında katıldığında 4. oldu ama sınra 2011’e kadar göremedik kendilerini. Sonra bir döndüler pir döndüler. Raphael Guallazzi ile ikinci oldular önce. Sonra ünlü sesleri Nina Zilli’yi yolladılar ve 9. tamamladı. Geçen sene II Volo grubu ile yarıştılar ki üçüncü oldular. Bu sene onların da yarışmacıları genç bir yorumcu oldu. 21 yaşındaki Francesca ilk albümünü 17 yaşında yayınlamış güzel bir ses. Şarkısı için heyecan duydum diyemem ama düzgün bir sunum gerçekleştireceğine eminim.

Gelmiş Geçmiş İtalya Şarkılarım:

Toto Cutugno – İnsieme:1992 (1990 – 1.)

II Volo – Grande Amore (2015 – 3.)

 

Tüm bu yorumlardan sonra belirtmek isterim ki benim birincim kesinlikle Ukrayna, kazanacağını düşündüğüm ülke Rusya. Yine de özellikle birincilik için sahnede neler olacak görelim ve üstüne konuşalım demekle yetineceğim. Süreç içinde de görüşlerimizi sıcağı sıcağına Twitter hesaplarımız üzerinden her sene paylaşıyoruz. Ben bu sene de orada olacağım ki takip etmek isterseniz beklerim. Ayrıca yarışma sonrası da bir kritik yine görüşmeyi dileyeceğim. Güzel ve heyecanlı bir Eurovision olsun.

 

Twitter: KadriKarahan

İnstagram: kadrikarahan