BAKIŞ AÇISI-36: KIBRIS

Minus-One

OGAE Turkey’in yeni üyesi Ali’nin bakış açısından Minus One ve Alter Ego

Kıbrıslı biri olarak, sizlere Stockholm’de 10 Mayıs 2016 akşamı 11. sırada yarışacak olan Güney Kıbrıs’tan bahsetmek istiyorum. Güney Kıbrıs temsilcileri, bu senenin yarışmasının ilk açıklananlarından biri oldu. 4 Kasım 2015’de duyurulan ve 2015 Güney Kıbrıs ulusal finallerinden hiç de yabancı olmadığımız Minus One grubu, ulusal kanal PIK tarafından, ulusal finaller yapılmadan açıklandı.

 

Minus One grubu, 2015 ulusal finallerinde “Shine” adlı şarkıyla yarışmış fakat 3. geldiği için Kıbrıs’ı Viyana’da temsil edememişti. Minus One, 2009 yılında oluşmuş, kariyer hayatlarına şarkıların coverlarını yaparak başlamış bir grup. Pop müzikten rock müziğe, günümüz hitlerinden her türe ait cover şarkıları var. Grubun üyeleri ise, bateride Christopher Ioannides, bass gitarda Antonis Loizides, gitarda Constantinos Amerikanos, solo gitarda Harrys Pari ve solist Francois Micheletto. Çok ilginçtir Eurovision, solist Micheletto için yeterli olmamış sanırım. 2016 Şubatında “O Ses” yarışma formatının Fransa versiyonunun 5. sezonunda, elemelere katılmış ve Florent Pagny’nin takımına girmiş. Kendisine iki yarışmada da başarılar diliyorum.

 

Bu senenin Kıbrıs temsilcileri, 4 Kasım’da açıklanmış açıklanmasına ama şarkıyı tam olarak duyabilmemiz 22 Şubat 2016 tarihinde gerçekleşebildi. Şarkının söz yazarları grubun bizzat kendisi olması yanı sıra, Eurovision için hiç de yabancı olmayan bir isim ile birlikte yazılmış; yani Thomas Gustafsson, İsveçli besteci ve şarkı sözü yazarının yardımlarıyla. Thomas G:son, Eurovision ve değişik ülkelerin ulusal finalleri için toplamda 69 şarkı yazmış. Bu şarkılardan 9 tanesi ülkelerini finalde temsil etme şansına erişebilmiş.

 

Şarkılara bir göz atarsak, Eurovision tarihi için önemli şarkılar olduğunu görebiliriz. 2006 yılında örneğin, İsveç’i temsil eden biricik Carola’mızın söylediği “Invincible” şarkısının sözlerini yazmış. 2010 yılının en sevilen şarkılarından Danimarka’nın “In a Moment Like This” şarkısında da bu adamın parmak dokunuşları var. 2015 yılında da 2 tane şarkısıyla karşılaşıyoruz. Hepimizin çok net hatırladığı, güzel Edurne’nin şarkısı “Amanecer” ve Gürcistan’ın savaşçısı Nina’nın “Warrior” şarkısının da söz yazarlarından biri. Fakat ve fakat, Thomas G:son’u şimdi daha iyi hatırlayacağız çünkü 3 sene öncesine geçiş yapıp “Land of Fire” Azerbaycan’a gidiyoruz. 2012 yılında da 2 tane şarkının sözlerini yazmış. Bunlardan biri İspanya’nın muhteşem şarkısı “Quedate Conmigo”.

 

2012 yılında yazdığı diğer şarkı ise öyle bir şarkı ki… Loreen, “Euphoria”dan bahsediyorum. Güzel Loreen için yazılan şarkının yaratıcısının parmaklarını, 2016 Kıbrıs’ta görüyoruz. Sadece Kıbrıs için de değil. Gürcistan’ın şarkısı “Midnight Gold” içinde de görebiliriz. Bu demek oluyor ki, bu sene Eurovision’da toplamda 5 İsveçli şarkı yarışacak. (İsveç, Azerbaycan, Malta, Kıbrıs, Gürcistan) Küçük bir Melodifestivalen gibi sanki.

 

Her neyse, 2016 Kıbrıs’a dönecek olursak, şarkı 22 Şubat akşamı canlı yayınla PIK ekranlarında yayınlanıyor. Şarkı’nın video klibi de aynı gün yayınlandı. Minus One grubu, şarkılarını, 2016 tanıtım konserleri kapsamında Moskova, Amsterdam ve İngiltere’de tanıttı. Bahislere baktığımızda Kıbrıs’ın 18. sırada yer aldığını görüyoruz. OGAE kulüp üyeleri tarafından her sene yapılan “The OGAE Poll” oylamasında, 2016 yılı için Güney Kıbrıs, şu ana kadar (23 Nisan 2016) 36 puan almış görünüyor.

 

Güney Kıbrıs’ın biraz da Eurovision geçmişine bakarsak, yarışmaya ilk kez 1981 yılında girdiklerini görüyoruz. 2016 yılına kadar toplamda 32 kez yarışmışlar. İlk yarıştıkları sene yarışmayı 69 puan ile 6. sırada tamamlamışlar. Güney Kıbrıs’ın şu ana kadarki en iyi sonuçları beşincilik. Tam 3 kez beşinci olmuşlar: 1982, 1997, 2004.

 

En kötü sonuçlarını ise 1986 yılında sonuncu gelerek almışlar. Güney Kıbrıs’ın başarı grafiğine bakılacak olursa, inişli çıkışlı bir eğri olduğu görülebilir. Örneğin 2000 yılında 21. olan Kıbrıs, 2002 yılında 6.; 2003 yılında 20.; 2004 yılında 5. olmuş. 2006 yılından beri ise Kıbrıs’ın başarı grafiği kötüleşmiş, 10 yıl içinde finale sadece 3 kez çıkabilmişler. 2006-2009 yılları arasında finale çıkamamışlar, 2011 ve 2013’te de finale çıkmayı başaramadıktan sonra en sonunda 2014 ekonomik krizi dolayısı ile yarışmaya katılmamışlar.

 

Kendi düşünceme göre Kıbrıs’ın en akılda kalıcı şarkıları; 2004 yılında yarışan Lisa Andreas’ın “Stronger Every Minute” ve 2012 yılında yarışan ve hala daha büyük bir zevkle dinlendiğine inandığım Ivi Adamou’nun “La La Love” . Kıbrıs şarkılarını daha çok Yunanca dilinde seslendirmiş, İngilizce de kullanılmış. 2000 yılında şarkıyı hem Yunanca hem İtalyanca olarak söylemişler, 2007 yılında da şarkı tamamen Fransızca olarak seslendirilmiş.

 

 

Kıbrıslı bir Türk olarak şu bilgiyi de vermek istiyorum. 2009 yılı için yapılan Kıbrıs ulusal finalinde ilk kez Kıbrıslı bir Türk yarışmıştı. “I’m Gonna Breakup With You” isimli şarkıyı seslendiren Kıbrıslı Türk şarkıcı Zeliş Şenol, sahne adıyla Zel, yarışmayı 5. sırada tamamladığı için Kıbrıs’ı 2009 yılında Moskova’da temsil edememişti.

 

Son olarak da Kıbrıs’ın Eurovision oy geçmişine değinmek istiyorum. Eurovision’ı takip eden herkes bilir ki, 12 puan her zaman Yunanistan’a gider, 12 puan da her zaman Yunanistan’dan gelir. Kıbrıs, 32 yıllık Eurovision tarihi boyunca Yunanistan’a toplamda 308 puan vermiş.

 

Geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden ünlü İngiliz yorumcu Terry Wogan, her seferinde gerçekleşen bu karşılıklı 12 puanlaşmayla ilgili komik ve ironik yorumlarda bulunmaktaydı. Kıbrıs ile Türkiye arası oy alış-verişine bakıldığında da, durumların 1974 Barış Harekatı dolayısı ile kötü olduğunu görmek mümkün denebilir.

 

Güney Kıbrıs, Türkiye’ye sadece 2003 yılında 8 puan verdi ve Sertab Erener’in kazanmasındaki yolu açtı bir anlamda. Bu oy alış verişinin sebebi de kanımca 2003 yılında adada başlayan barış görüşmeleri olabilir. Oyları Kıbrıs adına veren Loukas, elleriyle barış işareti yaptıktan sonra, “Peace to Cyprus, Turkey 8 points” diyerek tarihte ilk kez ve son kez Türkiye’ye puan verdi. Bunun karşılığında 2004 yılında Türkiye, Kıbrıs’a 1 puan vererek ilk ve son puanını verdi.