BAKIŞ AÇISI-12: BOSNA & HERSEK

ES__11_of_14__Ana_Rucner__Fuad_Backovi___Deen__Dalal_Midhat_Talaki____Jasmin_Fazli___Jala

OGAE Turkey üyesi Uluhan’ın bakış açısından Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala ve “Ljubav Je”

Eurovision şarkı yarışmasına ilk kez 1993 yılında Fazla grubunun seslendirdiği “Sva Bol Svijeta” isimli muhteşem şarkıyla katılan Bosna Hersek 2016 yılında, ara verdiği 3 senenin ardından tekrar boy gösterecek. Ülkenin kamusal yayın kuruluşu BHRT; Bosna Hersek’i 2016 yılında; daha önce 2004 yılında Türkiye’de yarışmış Deen ile beraber Dalal, Ana Rucner ve Jala’nın temsil edeceğini duyurdu. Daha sonra da herhangi bir ulusal finale bağlı olmadan ‘’Ljubav Je’’ tüm Eurovision severlere tanıtıldı.

Bugüne değin en iyi sonucunu 2006 yılında Hari Mata Hari’nin Lejla şarkısı ile alan ‘’ki bu şarkı benim kişisel olarak tüm zamanlardaki favorimdir’’ Bosna Hersek;  son yıllarda aslında istediği sonuçları alamıyor. Zaten son olarak 2012 yılında Maya Sar’ın Korake Ti Znam şarkısı ile katılmış; yarı finalden finale yükselmiş fakat finalde istediği sonucu alamamıştı. Bosna Hersek katılımlarını düşündüğümüzde ise şahsen 2007 yılında Helsinki’de yarışan Rijeka Bez İmena, 2009 yılında Moskova’da yarışan Bistra Voda ve son olarak Korake Ti Znam katılımlarını çok severim.

Gelelim Ljubav Je’ye…Bu şarkının final şansını değerlendirelim biraz. Bahis durumlarına göz attığımızda Ljubav Je’ye fazla şans tanınmadığını görüyoruz ki bu şarkının 1. olacağını düşünmek aslında hayalcilikten öte gidemez. Ama şarkının Youtube’da yaklaşık iki milyon kez tıklanmış olması, Bosna Hersek gibi ufak bir ülke için büyük bir başarı. Ayrıca etnik öğelere sahip şarkıların bu sene çok az olması Bosna Hersek için keza Yunanistan için de  avantaj olabilir. Ama bir taraftan da Balkan temsilcilerinin son yıllarda özellikle ‘Zeljko’ tarzı şarkılarla eurovision’da elde ettiği başarılar, Eurovision izleyicileri arasında antipatiye yol açmış olabilir. Bu durum da Bosna Hersek için bir dezavantaj olacaktır.

Ve bir fan olarak bu şarkıyla ilgili iki-üç kelime etmek istiyorum. Şarkıyı ilk dinleyenlerden biriyim çünkü açıklanacağı geceyi iple çektim. Şarkı ilk başladığında yaylının sesiyle çok heyecanlandım ve ‘’İşte Bosna geri döndü’’ dedim. Sözler girdiğinde ve nakarat başladığında da bu düşüncem değişmedi ama şarkıya sonradan eklenmiş düşüncesi uyandıran o gereksiz rap kısmı, beni şarkıdan ve ruhundan anında uzaklaştırdı.  Bu güzel, etnik öğelerle yoğurulmuş şarkının arkasına rap sokuşturmak kimin fikriydi merak konusu.

Son olarak Bosna Hersek’e ‘zor yarı final’ olarak nitelendirdiğimiz 1. yarıfinalde başarılar diliyor ve genel görüşün aksine yarı finalden finale çıkacağını düşünüyor ve umuyorum…