UKRAYNA: JAMALA’NIN ZAFER YÜRÜYÜŞÜ

YgGGumQ-Sdk-768x360

Müzik biz Eurovision severler için vazgeçilmez bir hobi. Bazen de bir kaçış noktası. Mayıs ayında gerçekleşecek Avrupa’nın bu en büyük müzik festivaline artık üç ay kadar bir süre kaldı. Biz de bu festivalin bir nevi yavrularını, yani ulusal finalleri yorumlamaya devam ediyoruz. OGAE Türkiye’nin sıradaki mola yeri: Ukrayna. Arkadaşımız Barlas sizler için yorumluyor.

Ukrayna kanalı bir senelik aradan sonra Eurovision Şarkı Yarışması’na geri dönme kararı aldı. Bu sene yapılan ulusal final, özel bir kanal ortaklığı ile yürütülüyor. Toplam 18 şarkının yarıştığı yarı finallerden altı isim finale kalma başarısı gösterdi. Anastasiya Prikhodko, Viktoria Petryk gibi Eurovision geçmişine sahip isimler ise maalesef yarı final aşamasında kaldılar ve finale yükselme şansı bulamadılar.

Bu yazımızda finale kalan bu altı şarkıyı yorumlayacağız. İşte başlıyoruz.

  1. The Hardkiss – Helpless

Yarı finaller öncesi favorilerden. Ancak yarı final sahnesine çıktıklarında iş değişmişe benziyor. Jüriden yeterli desteği alamadığı gibi çok güvendikleri fan kitlesi de bir nevi yarı yolda bıraktı grubu. Yarı finalde ikinci olmalarına rağmen aldıkları oy oranı zafere ulaşmaları için pek de tatmin edici değildi. İngilizce ve Ukrayna dilindeki bu şarkı aslında oldukça dinlenilebilir ve kaliteli bir şarkı. Ama bu bir “Eurovision şarkısı” mı, işte asıl problem burada.

Bu şarkı iyi bir şarkı fakat aynı zamanda Eurovision sahnesine çıktığında ne yazık ki yok olma riskiyle de karşı karşıya. Şarkı kendini dinletiyor ancak çok da iddialı değil. O yüzden Ukrayna için çok da iyi bir seçim olmayabilir.

Ulusal Final Tahminim: 3.lük

https://www.youtube.com/watch?v=b4kB5IOb1ow

  1. NeAngely/NuAngels – Higher

Botoks, silikon, plastik ve İsveç. Şarkıyı anlatmaya yetecek kelimeler bunlar. Eurovision’da alışık olduğumuz tınılar. Ülke ismi Ukrayna olmasa gidip finalden fazla 17-22 arası bitirebilecek bir şarkı. Ancak şu İsveç işi benim çok canımı sıkıyor artık. Moldova’dan Gürcistan’a, İspanya’dan Ukrayna’ya bu İsveçliler tarafından bestelenmiş şarkıları görmek artık rahatsız edici seviyeye ulaştı. Aynı isimlerin bestelediği birbirine benzeyen besteler her sene farklı ülkeleri temsil ediyor. Bu şarkının Ukrayna’yı temsil etmesi hakkındaki düşüncemi de şarkıdan bir bölüm ile dile getirmek istiyorum. “Hayır, Hayır, Hayır, Hayır, Hayır”

Ulusal Final Tahminim: 4.lük

  1. Brunettes Shoot Blondes – Every Monday

Faul! O grup ismi en baştan faul. Boybandlere karşı her zaman mesafeli davranırım nedense. Sevmem yani. Gerek şarkı gerek performans adına da pek bir şey yok ne yazık ki. Zaten jüri desteğiyle çıkabilmiş, televoterın ancak beşinci sırada yer verdiği bir şarkı olmuş yarı finalde. Hiç şansı yok diyoruz, atılan oylara yazık.

Ulusal Final Tahminim: 6.lık

  1. Pur:Pur – We Do Chance

Kızın performansı etkileyici, şarkıyı ise ortalama buldum. Daha iyi rakipleri var ne yazık ki. Birincilik için adı geçecek kadar iyi değil, finalde kendini biraz da olsa gösterme maksatlı yer alacaklar. En azından gelecek vaad ediyorlar, o açıdan tebrik edilebilir bir yönleri var.

Ulusal Final Tahminim: 5.lik

  1. SunSay – Love Manifest

Buraya kadarki yorumlarımız Ukrayna’nın alışık olmadığı yüzüydü. Gerçek Ukrayna ise burada kendini gösteriyor. Kaos, olay, tartışma. Ne varsa bu son iki şarkıda var. Ve bu iki şarkıdan biri Ukrayna ulusal finalinin galibi olacak.

Kazanmaya yakın olan ilk adayımız SunSay. Love Manifest ile izleyicinin ve jürinin büyük desteğini aldı. Jürden tam puan alan SunSay, televotingde ise %53 gibi bir oranla zafere ulaşan isim oldu. Oldukça iyi bir performans, oldukça iyi bir şarkı. Fakat…

EBU’nun kurallarına göre 2016 Eurovision Şarkı Yarışması’nda yarışabilecek şarkıların 1 Eylül 2015’den önce yayınlanmamış olması gerekiyor. SunSay ise bu şarkıyı 2014 yılından itibaren konserlerinde söylemiş, Youtube’da ise bu konserlerden amatör çekim kayıtlar bulunmakta. SunSay, şarkının Rusça sözlerini İngilizce ile değiştirmiş ve biraz da altyapısını değiştirerek ulusal finale yollamış. Ancak şarkı, hala aynı şarkı.

Her ne kadar single olarak yayınlanmamış olsa da 2014 yılından itibaren çıktığı bütün konserlerde Love Manifest, SunSay’in repertuarında yer almış. Üstelik bu konserler sadece Ukrayna’yı değil, Rusya’yı da kapsıyor. Şarkının uluslararası arenada da diğer şarkılara nazaran bir avantajı da var. Üstelik daha ulusal final aşamasındayken.

Youtube’da binlerce defa görüntülenmiş, izlenmiş ve kurallara aykırı olduğu açık olan bu şarkın, her ne kadar oldukça iyi bir şarkı olsa da Ukrayna’yı temsil etmemeli. Ancak bu bile jüri ve televoter desteği arkasında olan SunSay’in Pazar günü yapılacak olan ulusal finalde iki favoriden biri olmasını engellemiyor.

Ulusal Final Tahminim: 2.lik

https://www.youtube.com/watch?v=O3_tjFgTSqA

  1. Jamala – 1944

Ve işte geldik Ukrayna finalinin en iyi şarkısına, en iyi performansına ve en iyi katılımcısına. Yıllar önce Smile ile katıldığı ulusal finalde Mika Newton’a olaylı bir şekilde kaybeden Jamala, bu sefer daha farklı bir tarz ile karşımıza çıkıyor. Şarkısında 1944 sürgününü anlatan Jamala, muhteşem canlı performansıyla insanın tüylerini diken diken ediyor.

Bu şarkı sanılanın aksine politik bir şarkı değil, yaşanmış bir hikaye. Herhangi bir imada bulunulmuyor, rahatsız edici tek bir yanı bile yok. Aksine insanı dinledikçe alıp götürüyor. Nakaratındaki Kırım Tatarcası sözler ise Türkçe’ye çok yakın. Gençliğime doyamadım, Ben bu yerde yaşamadım diyor Jamala.

İlk yarı finalde Ruslana’nın ayakta alkışladığı Jamala, televotingden ise %49 gibi bir oranla galibiyetle ayrıldı. SunSay sahneye çıkana kadar ise Stockholm’e gitmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Şuan ise Ukrayna finalinin en güçlü adayı konumunda.

Önündeki tek engel ise, Andrei Danilko yani sizlerin bildiği adıyla Verka Serduchka. Ukrayna’yı daha hareketli ve politik mesaj içermeyen bir şarkının temsil etmesi gerektiğini savunan Danilko, yarı finalde Jamala’ya tam puan vermeyen tek jüri konumunda. SunSay gibi bir rakip ve Andrei Danilko gibi bir etmen bir araya geldiğinde işi biraz zora giriyor, ama yine de imkansız değil.

Bayanlar baylar, işte Ukrayna finalinin ve seçildiği takdirde 2016 Eurovision Şarkı Yarışması’nın favorisi: Jamala ve şarkısı 1944

Ulusal final tahminim: 1.lik

Eurovision Şarkı Yarışması Tahminim: 1.lik

 

https://www.youtube.com/watch?v=tSXECtvxQPY

Yazar: Barlas G.