EUROVISION’DA YENİ DÖNEM: OYLAMA SİL BAŞTAN

ixscy1

Değişim rüzgarı Eurovision Şarkı Yarışması’nı bir kez daha vurdu. Jürilerin de oylama sistemine katılmasından sonra, bu sene oylama sisteminde bir kez daha köklü bir değişikliğe gidildi.

Eurovision’u Eurovision yapan en önemli şeylerden biri de 1-12 oylamasıdır her zaman. Yıllardır formatta yapılan hiçbir değişiklik bu kadar olayın ruhuna ve sonucun ortaya çıkışına etki etmiyordu. Bu sefer ise  formatsal bir değişiklik söz konusu.

Önceki yıllarda oylama bitmeden önce birincinin belli olması ve son ülkelerden alınan oyların artık önemini yitirmesi gerekçe gösterilerek, bu seneden itibaren jüri ve televoting oylarının ayrı ayrı verileceği açıklandı. Peki sistem nasıl işleyecek.

Kısaca açıklamak gerekirse, oylama sırasında her ülkeye bağlanıp 1’den 12’ye sadece jüri puanları alınacak. Jüri puanları bitince bir toplam skorbord oluşacak ama asıl sonuçlar bundan sonra değişecek. Zira televoting oyları, jüri oylarının tamamı açıklandıktan sonra farklı bir şekilde oylamaya dahil edilecek.

Her bir ülkeden alınan (1’den 12’ye) televote sonuçları tek bir havuzda toplanacak ve en düşükten en yükseğe o ülkenin aldığı toplam puan açıklanacak.

Örneğin; jüri oylaması bittiğinde 18. sırada olan İspanya olacak ilk televote puanını alan. Televote puanı da örneğin 34 olacak ve jürilerden aldığı toplam puana eklenecek. Daha sonra televote’tan ikinci en düşük puanı alan ülke örneğin jüri oylaması sonucu 22. sırada olan Birleşik Krallık olacak ve o da 45 puan alacak.

Hal böyle olunca, oyların açıklandığı son saniyelerde artık televote’dan en yüksek oy alan ülkeyi biliyor olacağız ama toplamda kaç puan aldığını ve bu puanın onun jüri puanına eklenmesi sonucu toplam tabloda birinciliğe yetip yetmeyeceğini bilemeyeceğiz. Bileceğimiz tek şey, sona kalan o ülkenin en az bir önceki ülke kadar televote puanı aldığı olacak.

Ve evet, yarışmanın birincisini son saniyede öğrenmiş olacağız. Detaylı sonuçlar ise yarışmanın hemen ardından eurovision.tv’de yayınlanacak.

Bu format, aslında Eurovision severlere hiç de uzak bir oylama formatı değil. İsveç’in yıllardır Melodifestivalen’de uyguladığı oylama sistemi, bu sene itibariyle Eurovision Şarkı Yarışması’nda uygulanacak.

Bir diğer değişiklik ise oylamanın bu şekilde olması ile bir şarkının bir ülkenin jürisinden ya da televote’undan 1 puan dahi almış olması onun toplam aldığı sonucu etkileyecek. Son yıllarda jüri ve televote sıralamasının kombinasyonu alındığı için bir ülkede televote’da bir şarkı birinci bile olsa, jüri o şarkıyı son sıraya koyduysa o ülkeden o şarkıya puan çıkması imkansızdı. İşte bu yönden, jürinin elindeki güç biraz daha azaltılmış oldu.
Yeni oylama formatının anlatıldığı İngilizce videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. Ya da daha somut bir örnek ile bu sistemin nasıl işlediğini görmek isterseniz Melodifestivalen 2015 oylamasına da aşağıda yer veriyoruz. Bu yeni sistem ile eski sistemlerin karşılaştırmasına da bir başka yazımızda yer vereceğiz.
Yeni Oylama Formatı: Açıklama Videosu
Melodifestivalen 2015: Oylama Videosu