OĞUZHAN DURAK YORUMLUYOR: EESTI LAUL 2016

eesti_laul_2016

Şubat ayının da gelmesiyle birlikte ulusal final trafiği hız kazandı. Artık tüm şarkıların belli olmasına bir aydan biraz daha fazla bir süre kaldı. Bu süre içerisinde ulusal final takipçisi yazarlarımız sizlerle şarkılar hakkındaki yorumlarını paylaşacaklar. İkinci durağımız ise Estonya. Eesti Laul 2016 şarkılarını sizler için arkadaşımız Oğuzhan yorumluyor:

Öncelikle merhabalar herkese. 3 ay gibi bir süre kalan Eurovision Şarkı Yarışmasına birçok ülke ulusal finallerini yaparak şarkılarını gönderiyor bilindiği gibi. Bende bugün sizlere Estonya ulusal finali olan Eesti Laul’u inceledim. İki yarı final ve bir de finalden oluşuyor yarışma. 13 ve 20 şubatta yarı finaller 5 Mart’ta ise final var. Bir çok kaliteli şarkı katılmış bu yıl yarışmaya. İlk 10 şarkı ilk yarı final, ikinci 10 şarkı ise ikinci yarı finale ait. Değerlendirmelerim şu şekilde efendim;

1-The Jingles – Love A Little Bit

Eğlenceli bir gençlik filminin müziği olmaktan öteye gidemeyecek bu güzide eseri Eurovision sahnesinde değil görmeyi hayal etmeyi bile istemiyorum. We can’t love you A Little bit,sorry…

2-Würffel – I’m Facing North

Estonya ara ara güzel ve orijinal şeyler yolluyor Esc’ye. Kuula,coverını bizatihi kendimin yaptığı Goodbye To Yesterday ya da etkisinden uzun bi müddet kurtulamadığım ve bence açık ara hakkının yendiği Randajad gibi mesela. Ama biri de çıksın desin ki bu nedir. Bildiğin röyksopp çakması bu yahu !!!!! Gitse iş yapmaz demiyorum ama kesinlikle orijinal değil..

3-Mick Pedaja – Seis

Gizemli,kasvetli.. Severim böyle şarkıları ben. Ama bişe eksik kalmış gibi sanki. Böyle bi yerinde vurucu bi parçasının olması lazım böyle şarkıların. 3 dk boyunca dümdüz giderse Esc’de iş yapma şansı yok. Bon Iver’ın Holocene adlı şarkısına benzettiğimi de belirtmek isterim.

4-Indrek Ventmann – Hispaania Tüdruk

Çok sıradan bi şarkı. Araya bi iki gitar esintisi,hafif plaj havası falan. Deniz kenarında gitarınla iş yapmak için elverişli. Lakin kazanırsa üzülürüm valla.

5-Cartoon – Immortality

Giriş son derece başarılı. Çok profesyonel.   Keza geri kalanı da aynı şekilde. Ben gerçekten başarılı buldum. Biraz şarkı kompozisyonu olarak Aminata’nın geçen yıl ki şarkısını andırsa da sevdim ben. YouTube’da izlenme sayısı da diğerlerinin bayağı üzerinde. İş yapar bu. Demedi demeyin 🙂

6-Kea – Lonely Boy

Ah şekerim. Senden çok var deyip geçmek istiyorum. Bu Hilary Duff hallerinden sıyrıl sonra konuşalım seninle. Öptüm,kib,bye..

7-Kati Laev ja Noorkuu – Kaugel Sinust

Şarkı başında Rise Like A Phoenixi andırmıyor diyen varsa acil bi kulak burun Boğaz konsültasyonu isteyebiliriz diyorum. Geri kalanı için kötü konuşamayacağım ama. Neden olmasın. Katılan herkes kadar şansı var.

8-Zebra Island – How Many Times

80’ler Yeşilçam. Zengin ve züppe genç kız kendi gibi olan arkadaşlarıyla abuk subuk figürler eşliğinde dans ediverirken ah o da ne. Arkada çalan şarkı Zebra Island ve How Many Times. Bunların Moda’sı geçmedi mi yahu?

9-Laura – Supersonic

Bu aralar da amma prim yaptı bu tür işler. Martiandır,Interstellardır falan. Bi de bu minvalde bi şarkı neden yok diyordum ki Baltık Deniz’inin Doğu yakasından yüzüme yüzüme üfürdü şarkıyı Laura. Kendi şiirlerini yazmak,derinlere dalmak ve rüzgar gibi uçmak isteyen bu Supersonic arkadaşımıza Eesti Laul’da başarılar dileyip devam ediyoruz yolumuza onikipuan.. Ha bu arada www.moonwalk.ee adresinden ulaşabilirsiniz bu uzaylı arkadaşa..

10- Windy Beach – Salty Wounds

Evet bu yarıfinalin son şarkısı ve bu yarıfinali kesinlikle geçmemeli dediğim tek şarkı kesinlikle bu. Ne kadar zayıf, özelliksiz,pıttırık bi şarkıdır.. Geçelim lütfen.

11- Go Away Bird – Sally

Huuv. Çok cooluz. Mimiklerini gayet iyi kullanan bu ablamızın sesini canlı olarak ne derece kullanabildiğini de merak etmek isterdim ama bu şarkıyla zaten başladığı tonda bitireceği için merakıma da yer kalmıyor. Melodi falan hoş ama dinletiyor kendisini. Başarılar dileyelim.

12- Juri Pootsmann – Play

Görünüşünden beklenmeyen anormal olgunlukta ki sesiyle beni etkilemedi desem yalan söylemiş olurum. Nakarat azcık daha güçlü olsa bişeyler yapabilirdi belki de. Neden ha Juri neden.

13- Meisterjaan – Parmupillihullus

Estonyalıların bir anlık hezeyanla “aaa bu farklıymış yollayalım iş yapar bu” diye yollayacaklarından son derece ürktüğüm arkadaş kendisi. Lütfen bu kadar güzel şarkıya kıyıp bu ne olduğunu anlayamadığım şeyi yollamayın. Lütfen!!! Herif dil atıp duruyor ayol :'(

14- I Wear* Experiment – Patience

Grubun adı çok orijinal. Şarkıları da bence başarılı. İkinci yarı finalin en güçlülerinden biri kanaatimce kendileri..

15- Púr Múdd – Halfway

Sebastien Tellier’in Divine’ından esinlenilmiş olduğunu düşündüğüm bu şarkının klibi de Mirkelamdan esinlenilmiş sanırım. Beğenmedim diyebildiğim şarkılardan. Cık olmamış.

16- Greta Paia – Stories Untold

Esc’ye gittiği anda etkileyici bir sahne şovu yapacağını hissettiğim, şarkı olarak da beğendiğim bir katılım bu. Nakarat bana Sia’nın Fire Meet Gasoline’i andırdı biraz ama olsun beğendim ben. Finalde görmeyi bekliyorum kendisini.

17- Pohjaa – Talinn

Yarışmayı 2017 de Talinne götürmek niyetiyle Stockholm’e gitmeye karar veren bu şekerimtrak arkadaşlar Estonlardan beklenmeyecek kadar sempatikler. Ne yaparlar çok kestiremiyorum ama sevdim kendilerini.

18- Anett Kulbin – Strong

Şarkısı ne yazık ki ismiyle müsemma olamamış, bu tür balladlardan Esc fanlarının sıkıldığını düşündüğüm bir tarz. Ama yine de nasıl oluyorsa dinletiyor kendini. Favorilerimden değil ama bi çay içerim ben şahsen

19- Gertu Pabbo – Miljon Korda

Etkilemedi beni diyecektim ki nakarat girdi ve ne yazık ki yine etkilemedi. Dinlermiyim dinlerim ama Esc’de görmek istemem açıkçası.

20- La la Ladies – Unikaalne

3 tane alımlı,güzel ve çekici kadın görünce insan ister istemez takılıyor klibe ama klip bittiğinde bu ne be dediğim bi şarkı oldu. Çok tatlısınıııız ama o kadar canlarım..

Sonuç olarak ilk yarı finalden Cartoon-Immortality ve Supersonic ablamızı beğendiğim, ikinci yarı finalden de Untold Stories ve Patience’ı beğendiğim bi yarışma oldu Eesti Laul. Bunların haricinde bir iki şarkı daha var çıkabilir diye düşündüğüm ve çıktığında şaşırmayacağım. 13 numaralı şarkıyı yollamasınlar da peynir ekmeğe bile razıyım. Final 5 martta bakalım neler olacak 🙂

Yazar: Oğuzhan Durak