EUROVİSİON 2015 ŞARKILARI YAZI DİZİSİ – 7

cemprofil

Cem Bulut yazdı..


ONE THING I SHOULD HAVE DONE – JOHN KARAYIANNIS (GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ)

1994 doğumlu Rum şarkıcı ve söz yazarı John Karayiannis ülkesini One Thing I Should Have Done isimli şarkısı ile temsil ediyor. 2007 ve 2008 yıllarında Junior ESC’de ülkesini temsil etmek için şansını denedi ancak başarılı olamadı.

Sözleri ve bestesi Mike Connaris ve John Karayiannis’e ait olan One Thing I Should Have Done, pop türünde orta tempo bir şarkı. Her ne kadar final şansı vermesem de şarkının seveni çok.

HERE FOR YOU – MARAAYA (SLOVENYA)

Maraaya ve Here For You. Açıklandığı günden bu yana ortalığı kasıp kavuran ve bu küçük Slav ülkesini bahislerde üst sıralarda görmemizi sağlayan iddialı grup ve şarkı.

Maraaya Marjetka Vovk ve Raay ikilisinin kurduğu 2014 yılından bu yana ülkelerinde R&B ve Pop şarkılar yapan bir grup. Bu ikili aynı zamanda karı-koca. Grubun ismi deMArjetkA ve RAAY’dan oluşuyor.

İlk teklileri olan Lovin’ Me adlı şarkılarını geçen yıl yayınlayan grup Slovenya,Belçika,Almanya ve İtalya’da yoğun ilgiyle karşılaşmış. Listelerde üst sıralarda kendine yer bulmuş ve bu şarkının epeyce sevilmiş.

Kendilerini farklı tarzlarıyla bizlere de sevdirmeyi başardı bu ikili. Marjetka’nın kulaklarından hiç düşmeyen kulaklıkları, piyanosuz piyano çalan bir Raay ve kemanı olmadan keman çalan güzel bir dansçıyla sahnede de bir hayli dikkat çekecekler gibi duruyorlar.

Slovenya son on yılda sadece bir kez yarı finalleri geçmiş olmasıana rağmen yarışmaya küsmeden ısrarla katılan ülkelerden. Yarı finali geçtiği şarkılardan biri sonradan ülkemizde de Meyra ve Ferhat Göçer tarafından coverlanacak olan Alenka Gotar’ın Cvet z Juga şarkısı. Bunun yanı sıra 2011 yılında ve geçtiğimiz sene de finale kalabilmiş Slovenya.

Maraaya geçen yıl ki katılımcı Tinkara Kovac’ın Round and Round şarkısının da bestecisi aynı zamanda. Geçen yıl elde edemedikleri başarıyı bu sene elde edebilecekler mi merak konusu. Sahne Showlarıyla bende biraz hayal kırıklığı yaratsalar da Slovenya’dan bu yıl umutluyum.

Bekleyelim ve görelim. Bakarsınız Ljubljana 2016 olur ha? Ne dersiniz??

IN THE NAME OF LOVE – MONIKA KUSZYNSKA (POLONYA)

Polonya Eurovision’da sömürü politikasını en çok seven ülkelerden biri. Geçen yıl yarışmaya geri döndüler ve hemen başarılı bir cinsel sömürüyü sahnelediler. Yanlış hatırlamıyorsan bu sömürü başarılı olmuş ve Polonya finale yükselmişti. Tabi finalde kimse o sömürü unsuruna bakmıyor, hakkettikleri gibi bir sonuç aldılar.

Bu sene de 35 yaşındaki Monika ile sömürünün farklı bir unsurunu kullanıyorlar, duygu sömürüsü ya da engel sömürüsü.

Vasat bir şarkıyı sahnede gözümüze gözümüze sokulan bir tekerlekli sandalye ile sunan Polonya umarı bu sene de listenin son sıralarında yer alır. Güzel bir sahne şovu ile gayet insanlara kendilerini sevdirebilir bir şarkıydı aslında. Ama insanların duygularını sömürmedikçe Eurovision’da bu tür şarkıların gelebileceği yerler sınırlı.

N’OUBLIEZ PAS – LISA ANGELL (FRANSA)

Fransız müziğini de dilini de çok severim ve dinlerim ama gerçekten bu alanda başarı sağlamak İngilizce kadar kolay değil. Doğru formülleri kullanmazsanız insanlara 3 dakikalık sıkıntıdan başka bir şey veremiyorsunuz Fransızcada.  Son yıllarda Fransa Eurovision’da hep başarısız şarkılarla temsil ediliyor. Belki de sistem değiştirmenin zamanı gelmiştir. Ve ayrıca Fransa artık Avrupa’da yaşayan herkesin Fransızca bildiği düşüncesinden vazgeçmeli.

Lisa Angel’ın şarkısında bence bu formüller doğru kullanılmamış. Biraz sönük kalıyor şarkı rakiplerinin yanında. M. Albert mahlasını kullanan Robert Goldman’ın yazdığı bir Birinci Dünya Savaşı chanson’u.

Ha büyük bir çoğunluk Fransa’nın son yıllardaki en iyi şarkısı olduğunu savunuyor. Buna bende kısmen katılıyorum. Son yıllardaki katılımlara bakınca N’oubliez Pas gerçekten güzel bir şarkı gibi duruyor. Hakkını yemeyelim.

STILL IN LOVE WITH YOU – ELECTRO VELVET (BİRLEŞİK KRALLIK)

Swing müziği bizlere tekrar sevdiren ülke oldu Birleşik Krallık. Elektronik müziği Swing müzikle composelamak süper bir fikir.  Great Gatsby soundtrack’inden çıkma gibi duran bu şarkıyı iyi bir sahne şovuyla finalde üst sıralara çıkarmak elden bile değil. Şahsen benim favorim oldu bu senenin Big Five’ında.

David Mindel ve Adrian Bax White’ın yazıp bestelediği bu güzel şarkıyı Electro Velvet sahneleyecek. Çünkü bu şarkıyı sadece söylemek yetmez. Biraz da o ruhu vermeden sahnede durmak çok yanlış olur.

Son yıllarda büyük sesleri Eurovision’a gönderip “Hatırlıyoruz” serisi yapan Birleşik Krallık her ne kadar güzel şarkılarla katılsa da pek başarılı olamadı. Doğrudan finale katılmanın verdiği bir dezavantaj bence bu. Bu sisteminde yakında değişmesi dileğiyle..