[ONİKİPUAN ÖZEL] – KALIOPI – “ERKEK KARDEŞİM BENİM İÇİN, BİRİ ŞU KIZI SUSTURABİLİR Mİ? DERDİ”- (21.04.2012)

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ehlFkIP3wTM&w=420&h=315]

Makedonya’yı 1996’dan sonra bir kez daha Eurovision şarkı yarışmasında temsil etmeye hazırlanan Kaliopi de Amsterdam’daki muhteşem performansı öncesi Tolga IRKAN’a konuk oldu. İşte çocukluğundan, Ayna grubuna, Türkiye ziyaretinden, Eurovision’a kadar geniş bir yelpazede muhabbet eden Kaliopi’ye döndürüyoruz kameralarımızı.

“Birisi şu şarkı söyleyen kızı durdurabilir mi?” Çok küçük yaşlarda şarkı söylemeye başlayan Kaliopi, daha o dönemlerde dikkat çekmeyi de erkek kardeşinin de tepkisini çekmeyi başarmış. “Dokuz yaşındayken o zamanki Yugoslavya’daki en büyük çocuk şarkıları festivaline katılmış ve kazanmıştım. Ailem bendeki yeteneği keşfettikten sonra yaşadığımız yerden Üsküp’e taşındık ve müzik eğitimim de orada böylelikle başlamış oldu.”

“TÜRKLER ROCK BALLAD NASIL YAPILIR İYİ BİLİYOR!”

“Türkiye’de rock balladlar seviliyor ve iyi bir rock ballad nasıl yapılır iyi biliniyor. Bunu biliyorum zira, İsviçre ve keza Avusturya’da yaklaşık 9 yıl yaşadım ve bunun 4,5 yılında da çocuklara müzik dersi verdim. Okulumda Türkiye’den küçük bir çocuk vardı. Birgün bana Ayna grubunun CD’sini getirdi. O aralar okulumda çocuklarla büyük bir festival hazırlıyordum. Bu sebeple, her çocuktan kendi ülkelerinden, kendi kültürlerinden gelen bir şarkı getirmelerini istemiştim ve benim bu küçük Türk öğrencim de bana “Ölünce sevemezsem seni” (şarkıyı söylüyor) şarkısını getirdi. Ben şarkıyı adeta yaşadım ve kendime bir söz verdim. Birgün Türkiye’yi ziyaret edeceğim ve bu şarkının da kendi stilimde piyano düzenlemesi yapacağım.”

TÜRKLER KARDEŞLERİMİZ

“Babamın en iyi arkadaşları Türktü ve yıllar önce yaşadığımız kasabadan İstanbul’a gitmişti. Topal ailesiydi. Yıllar boyunca birbirlerimizi hep ziyaret ettik. Bense üzgünüm ama Utanç verici bir şekilde İstanbul’u bir kez ziyaret edebildim. O da Avustralya’ya giderkendi!”

Mayıs ayı başında Türkiye’de ağırlayacağımız Kaliopi son olarak OGAE Türkiye üyelerine seslendi:

“Sevgili Türkiyeli dostlarım, Umarım çok çok yakında sizi ziyaret edeceğim. Müziğimi ve yüreğimi de size getireceğim. Biz Makedonyalılar ve Türkiyeliler kardeşiz. Biliyorum ki, anlatmaya çalıştığım şeyler için kelimeler gerekmiyor. Büyük bir duygu var aramızda. Şimdiden Türkiye’de kalbimle ve müziğimle gelerek geçireceğim anlar için sabırsızlanıyorum. Şimdiden herşey için teşekkür ederim sizlere!”

(Röportaj: Tolga IRKAN)
(Kamera: Feridun ÖZVEREN)