AVUSTURYA EUROVISION’A “POPO”SUYLA KATILIYOR

24 Şubat cuma akşamı yayıncı kuruluş ORF’nin düzenlediği final programıyla Avusturya ilginç bir karara imza atarak Bakü temsilcisini belirlemiş oldu. Trackshittaz‘ın seslendirmecesini yaptığı Woki mit deim Popo isimli şarkının Eurovision’da nasıl bir sonuç alacağından çok, ne tür reaksiyonları gündeme getireceği bugünden merak konusu:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ju06mQGfjpo&feature=player_embedded] 

10 finalistin yarıştığı gecede, Süperfinal aşamasına Trackshittaz ile birlikte geçebilen diğer katılımcı ise yine Avusturya’nın Eurovision mizahını(!) açıklayan postmodern konsept arayışının bir öznesiydi; That’s What I Am şarkısıyla Conchita Wurst:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=uTigY1uqpeI]

Finalde yarışan diğer yarışmacılar arasında “Radikal” aksiyonlara değil, müzikal keyiflere hitap eden çalışmalar da vardı elbette:

  1. James CottriallStand up
  2. KrautschädlEinsturzgefohr
  3. ValerieComme ça
  4. 3punkt5Augenblick
  5. Conchita WurstThat’s what I am
  6. Mary Broadcast BandHow can you ask me
  7. !DelaDapDon’t turn around
  8. PapermoonVater, father, mon père
  9. TrakshittazWoki mit deim Popo
  10. Norbert SchneiderMedicate my blues away

Avusturya, Eurovision Şarkı Yarışmalarına 43 kez katılım gösteren 2000’li yıllara dek de ilgisini eksiltmeyen istikrarlı ülkelerdendi… Udo Jürgens‘in Merci Cherie‘siyle 1966’da kazandığı 1.lik ise elde ettiği tek şampiyonluk… Genel Eurovision katılımlarına bakıldığında da ilk 10’a kolaylıkla giren ülkeler arasında bulunmuyor.. Zira ORF, 2005 ve 2007’deki yarışmalarda iddialı olmalarına rağmen yarı finallerden yükselemeyip, Televote oylamalarının da sağlıklı olmadığına kanaat getirdiği için 2006, 2008, 2009 ve 2010 yıllarında yarışmaya katılmamayı tercih etmiş, “Naz” koordinatlarında nefes almayı yeğlemişti… Almanya’nın 2010 birinciliği ve jüri oylamasının da etkinliğiyle tekrar Eurovision sahnelerine dönen Avusturya, yine Almanya’nın evsahibi olduğu 2011 Eurovision Şarkı Yarışması‘nda yarı finali geçse de final gecesi 18. gelerek aradığını bulamayanlar arasına dahil olmuştu.

Avusturya’lılar, bu sene ne jüriden ne de televote oylarından beklenti sahibi olmadıklarını artık kendilerine itiraf etmiş olacaklar ki, espri sınırlarını zorlayan, bir çok çevre tarafından daha şimdiden internet medyasında kıyasıya eleştirilere maruz kalan bir katılımla Bakü’de yer almayı seçtiler…

Woki mit deim Popo, Avusturya’nın, trend enflasyonu yaşayan Eurovision keyfine ve heyecanına verdiği nüktedan bir cevap olarak rahatlıkla tanımlanabilir. Zira, geçen yıllardaki küskünlüğünü telafi etmenin başka türlü ciddi açıklamasını yapmak da şu aşamada zor görünüyor.

Öncelikle 22 Mayıs akşamı 1. Yarı Final engelini devirmeye çalışacak olan Avusturya’nın “Popo”su, bütün kritiklere rağmen, Bakü’de tekme mi yer, okşamaların mı hedefi olur şimdiden kestirmek elbette çok kolay değil.  Ama her halükarda sevilmekten ya da darbe almaktan kızaracağı kesin…