PORTEKİZ, ACI VATAN…

Image

Eurovision Şarkı Yarışması’na büyük hayallerle gidip eli boş dönmenin ne demek olduğunu yaşı 30 un üzerinde olan okuyucularımız çok iyi bilirler. Eurovision Şarkı Yarışması’nda bir ülke var ki bu konudaki sabrını takdir etmek gerek. Portekiz, fado müziğin doğum yeri, Atlas Okyanusu kıyısında olup Akdenizli sayılan bu şirin ülkenin Eurovision geçmişine bir göz atalım.

1964 yılında, yani Türkiye’den tam 11 yıl önce Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmaya başlayan Portekiz, bu konuda Avrupa’nın öncü ülkelerinden sayılabilir. Bugüne kadar tam olarak 45 defa yarışan Portekiz yarışmaktan ve özellikle Portekizceden hiç vazgeçmemiş. 1970 yılında yarışmada yer almayan Portekiz 2000 ve 2002 yıllarında bir önceki yıl aldığı kötü dereceler sebebiyle finallerde yer alma hakkına sahip olamamış. 2004, 2005,2006,2007 ve 2011 yıllarında da finallere çıkmayı başaramayan Portekiz’in bugüne değin aldığı en üst derece 1996 yılında Lucia Moniz tarafından seslendirilen O meu coraçao nao tem cor parçası ile gelen 6.lık.

Bülent Özveren her yıl Portekiz bu zamana kadar bize hiç puan vermeyen ülkelerdendir dese de aslında hakkını yememek lazım, en azından Sertab’tan 8 puanı esirgememiştir. Ancak herhalde sıcak müziklerin ülkesi olduğundan gerek Türkiye’den özellikle jüri döneminde gayet iyi puanlar toplamıştır. Hatta 1975 yılında, ilk yarışmamızda 12 puanımızı toplamda ancak 19 puan toplayabilen Portekiz’e vererek herkesi şok etmeyi başarmışızdır.

Umarız ki Portekizliler futboldaki başarılarını Eurovision sahnesine de taşıyabilirler ve belki fado ile modern popun birleşiminden bir şaheserle bizi Lizbon’un arnavut kaldırımlı sokaklarında gerçekleştirilecek bir yarışmada ağırlayabilirler. Parmaklarımızı 2012 de önce Portekiz için birleştirelim.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Zm-G4gHRKJU?rel=0&w=640&h=480]